måndag 19 maj 2008

Knoparmoj


Jag har tänkt en del på sotare, och nu gjorde jag slag i saken och gick in på sotarförbundets hemsida. Där stod bland annat detta:

"Knoparmojet - ett hemligt yrkesspråk
Knoparmojet, som är skorstensfejarnas hemliga språk, är ett yrkesspråk med i första hand ord för tekniska begrepp avseende verktyg och arbetsutförande. En del ord har tyskt ursprung, vilket har sin grund i att tyska skorstensfejare flyttade in till Sverige för att utöva och lära ut yrket. I knoparmojet används också ord för kläder, matvaror, dryckesvaror, pengar, andra yrken, lokaler, människor och egenskaper.

Dessa senare ord har karaktären av yrkesslang och har inte direkt med yrket och yrkesutövningen att göra. Många av orden finns också i andra yrkesspråk och i slang. Flera ord används även i våra dagars slang utan att därvid knytas till ett visst "hemligt" språk.

Betydelsen av knoparmojet sammanhänger med att arbetet förr till största delen utfördes inom bostadslägenheten och i närvaro av husfolket. När skorstensfejarna skulle meddela sig med varandra om arbetets utförande eller om förhållanden rörande husfolket, använde de knoparmojet, för att husfolket inte skulle förstå dem.

När knoparmojet uppkom är inte klarlagt, men troligen härstammar det från Stockholm och användes flitigt under 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Genom gesällernas vandringar och skorstensfejarmästarnas flyttningar till nya befattningar på andra orter spreds språket över landet. Det blev därigenom också enhetligt i sin form.

Numera är knoparmojet en kuriositet och behärskas knappast av någon. Tekniska termer och slangord används fortfarande, men några satsbildningar så att man kan kalla användningen ett språk existerar inte. Yrkets historia kräver dock att språket hålls vid liv genom uppteckningar och några sådana finns.

Fängelsepastorn på Långholmen en pionjär
Fängelsepastorn Herman Palm på Långholmen studerade och upptecknade fångarnas hemliga språk, månsing och romani. I samband därmed väcktes också hans intresse för knoparmojet, skorstensfejarnas hemliga språk. I sina uppteckningar "Hemliga språk i Sverige" (Svenska landsmål 1910) intog han också en ordlista över knoparmojet. Listan omfattade 407 uppslagsord, men han hade utan gallring tagit med alla ord han fått av skorstensfejarna. Vad som var genuint knoparmoj eller slang eller inlånade ord hade han inte kunnat utröna."

Inga kommentarer: